Makrobioklub Dobruška

 

Autor Peter a Montse Bratford


Popis knihy Obsah Ukázky

Předkládaná kniha má být praktickým návodem k upotřebení mořských řas při denním vaření.
Ve světovém měřítku mají řasy nebo mořská zelenina v kulturních kruzích tradici. Jen v poslední době jejich používání v některých oblastech vedle průmyslové stravy vybledlo. I přesto konzumuje většina lidí nyní jako předtím v různých formách řasy. Pěnová koruna piva, uzpůsobení zmrzliny, oboje je závislé na přidání extraktů z řas. Nyní dochází k opětnému oživení, a to v tradičním používáním těchto rostlin jako plnohodnotných, přirozených potravin s vlastní důležitostí. Naše recepty následují tuto tradici při použití řas v makrobiotické kuchyni bez jakýchkoliv živočišných produktů, také bez produktů z mléka, bez izolovaného bílého, řepného cukru nebo jiných rafinovaných přísad a přirozeně také bez chemických a konzervačních prostředků.
Jedli jsme osobně po dobu mnoha let denně řasy a seznámili jsme se s jejich bohatou nabídkou. Vůně, která nás doprovází na mořském břehu, lépe řečeno pach, pochází z hnijících, odumírajících rostlin. 
V protikladu k tomu jsou čerstvě sklizené živé mořské rostliny, když jsou pozorně usušeny a s péčí uvařeny, právě tak mnohostranné a užitečné jako jejich příbuzné na zemi.
Oproti běžným představám jsou velice chutné a podle našeho mínění důležitou součástí při přípravě vyvážených, výživných jídel. V této knize chceme předat některá námi objevená zajímavá jídla, která jsou připravena s těmito "zeleninami z moře". Obsahují nejen polévky k povzbuzení chutí, ale i předkrmy, vedlejší jídla, saláty, pikls, koření a dezerty.
V dnešní době je světový trh, co se týká řas ovládán japonskými firmami, které jsou současně naším největším dodavatelem. Z tohoto důvodu používáme v první řadě japonská jména, protože jsou známější než jména botanická nebo krajová.
Na konci této publikace je tabulka s nejrůznějšími jmény nejpopulárnějších řas.


Zpět nahoru